Ons adres

Tuin de Lage Oorsprong

Van Borsselenweg 36

6862 BJ Oosterbeek

E: info@tuindelageoorsprong.nl

Image Alt

Over de tuin

Een oase van rust, schoonheid en inspiratie

Wie zijn wij

Tuin de Lage Oorsprong werd nieuw leven ingeblazen door de bewoners van de oude tuinmanswoning, Egbert Reerink en Mariëlle Kempen, en wijlen landschapsarchitect Ron Pfeiffer. De tuin kan echter alleen bestaan dankzij alle gepassioneerde vrijwilligers die zorgen voor het tuinonderhoud, de openstelling op bezoekersdagen en de rondleidingen. Vrijwilligers zetten zich ook in voor de PR, (onderhoud)klussen of als parkeerwacht. Tuinbazen Frederik Peters en Frans Groothuizen sturen de tuinploeg aan en het bestuur zorgt ervoor dat onze doelstelling levend wordt gehouden en toetst daaraan alle nieuwe ontwikkelingen.

Missie

Het was een diepe wens om van dat overgroeide, sterk verwaarloosde stuk grond weer iets moois te maken waar velen van konden genieten. Een positieve ommekeer: zodat de door WOII vernietigde tuin weer kon bloeien. Als logo werd de lotus gekozen die in het Boeddhisme symbool staat voor verlichting en zuiverheid. Zoals de lotus vanuit de modder tot bloei komt, is hier letterlijk vanuit de modder weer een bloeiende tuin opgebouwd.

 

Het doel van onze stichting is:

‘Het restaureren, herinrichten, voor de mens aantrekkelijk maken, openstellen en duurzaam beheren van de tuin van het landgoed de Lage Oorsprong te Oosterbeek’. 

Na jaren van opbouw en herinrichting is de tuin nu in de fase van duurzaam beheer beland en genieten jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland van de tuin.

Organisatie

Tuin de Lage Oorsprong werkt met het ‘museummodel’: een klein team runt de tuin in samenwerking met een grote groep vrijwilligers: maar liefst 55 fantastische mensen die de tuin een warm hart toedragen. Op deze manier is de continuïteit van de Tuin gewaarborgd.  Eindverantwoordelijk voor de tuin is Mariëlle Kempen, het bestuur is daarbij op de achtergrond aanwezig en bestaat uit Richard Engelaar (voorzitter) en Gijs Schot (penningmeester). De plaats voor een derde bestuurslid is vacant.

Egbert Reerink & Mariëlle Kempen, oprichters van Tuin de Lage Oorsprong

Geschiedenis

Timeline

2004

Oprichting Stichting Tuin de Lage Oorsprong met als doel: ‘Het restaureren, herinrichten, voor de mens aantrekkelijk maken, openstellen en duurzaam beheren van de tuin van het landgoed de Lage Oorsprong te Oosterbeek’.

2006
2006

Kort voordat de aanleg zou beginnen werd er een grote kist met ongebruikte “zesponders” uit de slag om Arnhem opgegraven op 50 meter van de tuin. Dat was aanleiding om de planning om te gooien en allereerst de tuin munitievrij te maken. In Oktober 2006 werd er groen licht gegeven…Read More

2007
2007

In dit jaar werden dromen werkelijkheid en kreeg de tuin haar gezicht. Bekijk wie bij het ontwerp en de aanleg betrokken waren.

2008
2008

De feestelijke opening van de tuin vond plaats op 18 mei 2008, onder grote belangstelling werd de tuinpoort weer geopend. Alle tuinonderdelen binnen de hagen werden gerealiseerd, fase I van het project was afgerond.

2011
2011

Fase II werd uitgevoerd. Het Groene Forum (amfitheater), labyrint en de bijzondere art deco poorten werden gerealiseerd.

2017
2017

Fase III van de tuin kreeg vorm. In het voorjaar verscheen de kas en in het najaar werd de houten kapschuur gerealiseerd. In de kas vinden bij slecht weer de concerten plaats, de kapschuur is het domein van de vrijwilligers.

2019
2019

Gert Grosfeld van GSG Architecten maakte een bijzonder ontwerp voor de oranjerie, Bouwbedrijf van Middendorp b.v. realiseerde het. De oranjerie werd in het voorjaar 2019 feestelijk en onder grote belangstelling geopend.

Realisatie fase I

Explosieven ruiming

Explosive Clearance Group, Wijchen

 

Reconstructie en herinrichtingsplan fase I

Wijlen Ron Pfeiffer, landschapsarchitect, Oosterbeek

 

Beplantingsplan

Jacqueline van der Kloet, Weesp

 

Bestek fase I

Lans Advies, Arnhem

 

Ontwerp berceau

Copijn tuin- en landschapsarchitecten, Utrecht

 

Aanleg fase I

Van de Haar Groen, Wekerom

 

Restauratiewerk fase I

Dijkhof Bouw, Klarenbeek

 

Smeedwerk berceau

Smederij Frijlink, Arnhem

 

Fotografie

wijlen Henk Gerritsen

Realisatie fase III

Aanleg kas

Vermeulen Groessen

 

Ontwerp Kapschuur & Oranjerie

Gert Grosfeld-GSG architecten

 

Realisatie Kapschuur & Oranjerie

Bouwbedrijf Van Middendorp B.V.

Realisatie fase II

Ontwerp groen forum (amfitheater)

Copijn tuin- en landschapsarchitecten, Utrecht

 

Ontwerp labyrint, poorten, hekwerk, rozenstaanders

Limes landschapsadvies, Woerden

 

Bestek fase II

DHV Oost Nederland, Limes landschapsadvies Woerden

 

Aanleg fase II (groen forum, labyrint)

Van de Bijl & Heierman, Opheusden

 

Smeedwerk poorten, rozenstaanders

Smederij Frijlink, Arnhem

 

Smeedwerk hekwerk

Smederij Henk den Hartog, Opheusden

 

Fotografie

wijlen Henk Gerritsen