Een oase van rust, schoonheid en inspiratie

Op Landgoed De Lage Oorsprong lag ooit een prachtige tuin ‘met de uitgezochtste fruitbomen en een weelde van fijne groente en welriekende bloemen’. Helaas bleef er niet veel van deze schoonheid over na de luchtlandingen van september 1944. Wat rest, is een stuk geschiedenis. Enthousiaste Oosterbekers pakten deze geschiedenis weer op en restaureerden het tot de prachtige oase die het nu is. In mei 2008 opende Tuin de Lage Oorsprong opnieuw haar deuren.

 

2004

Oprichting Stichting Tuin de Lage Oorsprong met als doel: 'Het restaureren, herinrichten, voor de mens aantrekkelijk maken, openstellen en duurzaam beheren van de nutstuin van het landgoed de Lage Oorsprong te Oosterbeek'. De haalbaarheid van de plannen werd juridisch getoetst door Jan Heikens van De Kempenaer Advocaten.

 

2006

Kort voordat de aanleg zou beginnen werd er een grote kist met ongebruikte "zesponders" uit de slag om Arnhem opgegraven op 50 meter van de tuin. Dat was aanleiding om de planning om te gooien en allereerst de tuin munitievrij te maken. In Oktober 2006 werd er groen licht gegeven door de Explosive Clearance Group uit Wijchen, die het onderzoek tegen kostprijs had willen uitvoeren!

 

2007

In dit jaar werden dromen werkelijkheid en kreeg de tuin haar gezicht. Bekijk wie bij het ontwerp en de aanleg betrokken waren. 

 

 

 

 

2008

Na aanplant in het vroege voorjaar vond de opening van Tuin De Lage Oorsprong op 18 mei 2008 plaats. Op die dag mocht de tuin ruim 300 belangstellenden verwelkomen.

 

 

2011

Aanleg Fase II. Het Groene Forum (amfitheater), labyrint en bijzondere art deco poorten met hekwerk werden gerealiseerd. De voorbereidingen hiervoor waren al in 2008 getroffen maar de realisatie moest door tegenslag telkens worden uitgesteld. De uitvoering verliep daarentegen op rolletjes. Wie hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld? 

 

2017

Fase III. In de zomer van dit jaar verscheen de vintage kas. In het najaar is de cederschuur gerealiseerd, hierin bevindt zich een kantine voor de vrijwilligers en biedt daarnaast plaats aan al het

tuingereedschap.

 

 

2019

Gert Grosfeld van GSG Architecten maakte een bijzonder ontwerp voor de oranjerie, die april 2019 feestelijk werd geopend.